Print
  
Σύμφωνα με το άρθρο 16 της Κ.Υ.Α. 211076/ΓΔ4/2018 (Φ.Ε.Κ. 5614/Β/13-12-2018), οι βασικοί άξονες αρμοδιοτήτων των εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό του 1ου ΚΕΣΥ Α' Θεσσαλονίκης ήταν οι παρακάτω:
  1. Επισκέψεις στις σχολικές μονάδες ευθύνης του 1ου Κ.Ε.Σ.Υ. Α’ Θεσ/νίκης, οι οποίες είναι οι σχολικές μονάδες των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης, Θερμαϊκού και από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη οι περιοχές Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής, το σύνολο των ιδιωτικών σχολείων του Ελληνικού Κολλεγίου καθώς και όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εκτός από το Αμερικάνικο κολλέγιο Ανατόλια, την ελληνογαλλική σχολή Καλαμαρί, τη Γερμανική Σχολή και τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Οι επισκέψεις αυτές αφορούν στην ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών για τα Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην ενημέρωση των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξης των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. για τις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος, τα επιστημονικά πεδία, το Μηχανογραφικό Δελτίο και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  2. Ημερίδα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που διδάσκουν το μάθημα «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο Εργασίας» στην Α΄ τάξη των Ημερήσιων ΕΠΑ.Λ.
  3. Εσπερίδες ενημέρωσης των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των μαθητών των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης του 1ου Κ.Ε.Σ.Υ. Α’ Θεσ/νίκης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δράσεις της Υπηρεσίας μας, καθώς και για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
  4. Ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. της περιοχής ευθύνης του 1ου Κ.Ε.Σ.Υ. Α’ Θεσ/νίκης, οι οποίες θα αφορούν σε αιτήματα ενημέρωσης για την εκπαιδευτική τους σταδιοδρομία στη δευτεροβάθμια και μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο εκπαιδευτικό σύστημα και στις τρέχουσες αλλαγές του, στην επιλογή ομάδας προσανατολισμού και σπουδών, στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου καθώς και ενημέρωση για την επαγγελματική σταδιοδρομία και τις δυνατότητες πρόσθετης εξειδίκευσης και κατάρτισης.
  5. Δράσεις σχετικές με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα επαγγέλματα για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις δυνατότητες σπουδών, τα επαγγέλματα και τις ευκαιρίες απασχόλησης.
  6. Δράσεις ενημέρωσης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας σε συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας των σχολείων αρμοδιότητας του 1ου Κ.Ε.Σ.Υ. Α΄ Θεσσαλονίκης.

Πλέον, σύμφωνα με το άρθρο 27 του νόμου 4823/2021 (ΦΕΚ 136/03-08-2021), οι υπεύθυνοι του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού δεν είναι πλέον στην αρμοδιότητα των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.